Pokyny k výpočtu počtu zaměstnanců zemědělského podniku

V rámci formuláře zaměřeného na využití digitálních dat v zemědělském podniku je nutné stanovit počet zaměstnanců Vašeho podniku. Uvědomujeme si, že struktura pracovních sil v zemědělství je často různorodá (sezónní pracovníci, částečné úvazky, externí spolupráce). Tento návod vám pomůže provést co nejrychlejší odhad.


Zjednodušený přístup podle typu úvazku

Postupujte následovně:

  1. Sezónní pracovníci: Rozpočítejte jejich práci podle doby, kterou v roce skutečně odpracují.
    • Např. pracovník odpracuje 2 měsíce v roce plný úvazek → započítávejte jako 1/6 úvazku měsíčně.
  2. Částečné úvazky a dohody (DPP, DPČ):
    • DPP/DPČ a částečný úvazek (typicky maminka na mateřské s možností přivýdělku) započítejte jako
      1. 1 člověka měsíčně, pokud odpracuje alespoň 2/3 normální pracovní doby.
      2. Půl člověka měsíčně, pokud odpracuje alespoň 1/3 normální pracovní doby, ovšem ne 2/3 a více.
  3. Externisté: Rozhodněte podle jejich zapojení do běžné činnosti podniku:
    • Dodavatelské služby, jako je servis techniky, nezapočítávejte.
    • Externisty, kteří v podniku pracují pravidelně, zahrňte jako zaměstnance, pokud odpracují alespoň 30 hodin měsíčně. Typickým příkladem jsou IT technici, kteří bývají do především menších zemědělských družstev outsourcováni. Ve snížené hranici pro výpočet je zohledněna vysoká a úzce profilovaná odbornost daného pracovníka, jehož náhrada méně odborným ale univerzálnějším pracovníkem by si vyžádala vyšší časovou dotaci na provozovanou specializaci.
  4. Plné pracovní úvazky jsou samozřejmě započítávány adekvátně v plné výši dle počtu zaměstnanců.

Příklad

Zemědělský podnik má

Výpočet tedy je 11 + (2×0,5) + 0,5 + 0 + 1 + 1 = 14,5 

Po zaokrouhlení na celá čísla 15 pracovníků.


Přesnější přístup výpočtem FTE (Full-Time Equivalent)

Definice FTE: Jeden FTE odpovídá jednomu plnému zaměstnanci, který odpracuje 168 hodin měsíčně. Pro výpočet celkového počtu zaměstnanců proveďte následující:

  1. Sečtěte roční odpracované hodiny všech pracovníků (včetně sezónních a externích).
  2. Vydělte počtem pracovních hodin v měsíci.
  3. Zaokrouhlete dle pravidel zaokrouhlování a vyplňte do formuláře.

Tento výpočet očekává poměrně detailní znalost statistiky za uplynulý rok (celý rok je brán v potaz kvůli sezónnosti zemědělství) a pro účely formuláře není nezbytně nutný.